فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی - پیاپی 38 (پاییز و زمستان 1392)

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 38 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن اسماعیلی، میلاد قظبی صفحات 5-29
    فقه سیاسی شیعه پیشینه ای به اندازه تاریخ تشیع دارد و به جز دوران حکومت پیامبر(ص)، امام علی(ع) و امام مجتبی(ع) تا دوران پیروزی انقلاب اسلامی شرایط برای اجرا، رشد و نمو عملی آن به وجود نیامد تا اینکه امام خمینی(ره) موفق به این امر شدند و فقه سیاسی شیعه را در عرصه عمل به نمایش گذاشتند. امام راحل(ره) علاوه بر به فعلیت رساندن فقه سیاسی در برخی حوزه ها فقه سیاسی را گسترش و توسعه بخشیدند. نگاه اجتماعی و حکومتی به فقه، رعایت مقتضیات زمانی و مکانی در فقاهت، رعایت مصلحت حکومت و... از جمله ابزار امام(ره) در فقاهت است. مقاله حاضر می کوشد در راستای تبیین اختیارات تقنینی حکومت، نقش مصلحت، احکام حکومتی و نسبت آن با احکام اولیه و ثانویه را از دیدگاه امام خمینی(ره) بررسی نموده و دیدگاه های رایج را نیز بیان کند و کارکرد مجلس شورای اسلامی را به عنوان رکن تقنینی حکومت در رابطه با اختیارات تقنینی ولی فقیه توضیح دهد؛ همچنین، به پی جویی مواردی از فقه سیاسی در حوزه مذکور خواهد پرداخت که توسط حضرت امام(ره) توسعه و گسترش یافته اند.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، حکومت اسلامی، تقنین، حکم حکومتی، مصلحت
  • سید عباس موسویان، محمدحسین عباسی صفحات 31-61
    با توجه به رشد روزافزون نیاز واحدهای تولیدی، صنعتی و... به تامین مالی پروژه های خود و ناتوانی بانک ها برای پوشش تمامی این نیازهای تامین مالی، نیاز مبرمی به طراحی ابزارهای جدید مالی احساس می شود. با این توضیحات عقد مرابحه، قرارداد فروشی است که فروشنده به وسیله آن، قیمت تمام شده کالا، اعم از قیمت خرید، هزینه های حمل و نقل، نگهداری و سایر هزینه های مرتبط را به اطلاع مشتری می رساند، سپس با افزودن مبلغ یا درصدی به عنوان سود، به وی می فروشد، بیع مرابحه می تواند به صورت نقد یا نسیه منعقد شود و به طور معمول، نرخ سود نسیه آن بیشتر است. براساس این عقد اوراق بهاداری با نام اوراق بهادار مرابحه طراحی شده است که همانند سایر اعمال حقوقی و اقتصادی ماهیت خاص خود را دارد. مباحث مطرح در ماهیت شامل خصایص و ویژگی های این اوراق و همچنین، چگونگی واگذاری و انتقال این اوراق است. رویکرد تحقیق حقوقی است لکن مبانی فقهی و مدیریت مالی نیز بنا به نیاز، مورد توجه قرار گرفته است. روش تحقیق نظری- کاربردی با نگاه توصیفی و تحلیلی بوده و از ابزار کتابخانه ای بهره گرفته شده است.
    کلیدواژگان: عقد مرابحه، اوراق مرابحه، ماهیت، دارایی، تامین مالی، بانی، نهاد واسط
  • مهدی سلیمی، عباسعلی سلطانی صفحات 63-90
    نکاح معاطاتی آن است که با قصد انشاء زوجیت شرعی، به واسطه فعلی که عرفا دلالت بر نکاح کند، انشاء عقد شود؛ درحالی که زنا، مقاربت بدون قصد انشاء زوجیت شرعی است. مشهور فقی هان با اینکه برای لفظ طریقیت قائل هستند، نکاح معاطاتی را به دلیل اجماع باطل دانسته و گاهی آن را مساوی با زنا دانسته اند. به نظر می رسد که عمده دلیل ایشان به موجود نبودن مصداق فعلی عرفی صریح در قصد انشاء نکاح برمی گردد و دو دلیل اجماع و احتیاط که بیشتر فقی هان با تمسک به آن ها لفظ را در عقد نکاح لازم می شمارند، صرفا به سبب صراحت لفظ در اعلام اراده است. دستاورد این پژوهش توصیفی-تحلیلی این است که نکاح معاطاتی مشروع است و ادله صحت نکاح نیز شامل آن می شود. البته، مصادیق قابل پذیرش برای عرف باید جستجو شود.
    کلیدواژگان: نکاح معاطاتی، زنا، سفاح، لفظ، فعل، عرف
  • توکل حبیب زاده، فرنگیس منصوری صفحات 91-120
    اصل میراث مشترک بشریت یکی از نمونه های بارز دستاوردهای تدوین و توسعه حقوق بین الملل در چارچوب اقدامات ارگان های سازمان ملل متحد است که در راستای تحقق اصول عدالت و برابری، همبستگی میان ملت ها و نظم نوین بین المللی اقتصادی، در اسناد بین المللی همچون معاهده 1967 در مورد اصول حاکم بر فعالیت دولت ها در کاوش و استفاده از فضا، کنوانسیون 1982حقوق دریاها، اعلامیه جهانی 1997 یونسکو در مورد ژنوم انسانی، کنوانسیون 2001 یونسکو برای حفاظت از میراث فرهنگی زیر آب و کنوانسیون 2005 یونسکو در مورد تنوع فرهنگی پذیرفته شده است.
    طی دهه های اخیر جریانی عظیم با حمایت اکثریت اعضای جامعه بین المللی به ویژه دول در حال توسعه شکل گرفته که در پی گسترش قلمرو اصل میراث مشترک بشریت به موضوعاتی همچون فناوری، ژنوم انسانی، انرژی و... هست. اصرار و پافشاری دول در حال توسعه به این دلیل است که از این طریق بتوانند حداقل بخشی از خواسته ها و انتظارات خود را در جهت تعدیل مناسبات اقتصادی و سیاسی حاکم بر صحنه بین المللی و تحقق اصل «نابرابری جبران ساز» برآورده سازند. بدین ترتیب، دامنه شمول اصل میراث مشترک بشریت رو به افزایش است. با این حال، اگر کاربرد این اصل در مناطقی همچون اعماق دریاها در محدوده ماورای صلاحیت ملی، فضای ماورای جو و مناطق وسیعی از قطب جنوب تثبیت گردیده است، در خصوص موضوعاتی مانند حقوق بشر، تغییرات آب و هوا، تنوع زیستی و محیط زیست ترجیح با کاربرد مفهوم «نگرانی مشترک بشریت» است؛ زیرا که در این موضوعات حفاظت از منافع مشترک بشری مدنظر است تا نحوه بهره برداری و تقسیم منصفانه سود حاصل از منابع مشترک.
    ضمن بازخوانی اصل میراث مشترک بشریت در حقوق بین الملل، این نوشته سعی دارد تفاوت های این دو مفهوم در موضوعات مربوط را بررسی نماید.
    کلیدواژگان: میراث مشترک بشریت، منافع عمومی، مدیریت مشترک، نگرانی مشترک بشریت
  • سعید محسنی، سید محمد مهدی قبولی درافشان صفحات 121-150
    مالکیت ادبی و هنری حقی است که آفریننده اثر بر تراوشات ذهنی و فکری خویش دارد. در نظام حقوقی فرانسه از آثار اصیل ادبی و هنری به صرف خلق اثر و تجلی خارجی آن، حمایت می گردد و نه تنها شکل تبلور اثر بی اهمیت است، بلکه هیچ گونه تشریفاتی نیز برای حمایت از اثر لازم نیست. در مواردی نیز که از ثبت و تودیع نسخه یا نسخی از اثر سخن به میان آمده، برای آن نقش اثباتی در نظر گرفته شده است. این در حالی است که در نظام حقوقی ایران علاوه بر خلق و تجلی خارجی اثر ادبی و هنری، حمایت از اثر بسته به مورد، منوط به تشریفاتی هم چون انتشار برای نخستین بار در ایران و درج علائم مخصوص می باشد. درخصوص نرم افزارهای رایانه ای نیز حمایت قضایی از اثر منوط به اخذ تاییدیه فنی گردیده است. توجه به مبانی فقهی مسئله به ویژه بنای عقلا و عموم ادله ای که دلالت بر لزوم احترام و حمایت از اموال و مالکیت ها می نماید و نیز توجه به برخی آثار نامطلوب وابسته نمودن حمایت از آثار ادبی و هنری به رعایت تشریفات، حمایت بدون تشریفات از آثار مزبور را ایجاب می نماید. البته شناسایی نقش اثباتی برای تشریفات مزبور می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: مالکیت ادبی و هنری، تشریفات، ثبت، تودیع، آثار ادبی و هنری
  • محمد محسنی دهکلانی صفحات 151-180
    ماده 135 قانون مجازات اسلامی مصوب سال1370، قوادی را به «جمع و مرتبط کردن دو نفر یا بیشتر برای زنا یا لواط» تعریف کرده است. قانون جدید مجازات اسلامی مصوب سال 1392، در ماده 242 با الفاظی متفاوت و البته اندک تغییری در محتوا، مفاد قانون قبلی را با عبارت زیر تایید نموده است. «قوادی عبارت از به هم رساندن دو یا چند نفر برای زنا یا لواط است». مفاد دو ماده پیش گفته مستظهر به موافقت مشهور امامیه و یا دست کم نظر اشهر ایشان می باشد. در نقطه مقابل تعداد قابل توجهی از فقهاء با توسعه در معنای قیادت، مطلق جمع و ایجاد ارتباط به قصد فحشاء -اعم از اینکه برای زنا باشد یا لواط و یا مساحقه- را محقق جرم قوادی می دانند.
    نویسنده با بازخوانی مسئله قول سومی را اختیار نموده است. وی معتقد است قیادت به عنوان جرم حدی تنها یک مصداق دارد و «خصوص جمع به قصد زنا» را شامل می شود و سایر موارد جمع خارج از ماهیت قوادی بوده و جرمی تعزیری می باشند. مقاله حاضر با دفاع از موضع نویسنده و در راستای تبیین مختار وی به نقل و نقد آراء رقیب به ضمیمه مستندات آن آراء، پرداخته است.
    کلیدواژگان: قوادی، جمع برای زنا، لواط، مساحقه، آرای مشهور، رای نادر
  • مسعود اخوان فرد_محمد امین کیخافرزانه_امین ط امین بدیع صنایع صفحات 181-212
    امروزه اهمیت واقعیتی به نام ضرورت قانون برای بقا جامعه و تنظیم روابط اجتماعی انسان ها بر کسی پوشیده نیست؛ به همین مناسبت بیشتر دانشمندان و صاحب نظران صرف نظر از افکار و عقاید خاصی که درباره منشا، مبنا و هدف قوانین و نظامات اجتماعی دارند. در این مسئله متفق القول اند که وجود قوانین و نظامات اجتماعی برای حفظ منابع و مصالح فردی و اجتماعی ضروری است لکن معمولا افراد زیرک از طرق به ظاهر قانونی نقض قانون می کنند. در فقه اسلامی نیز تحت عنوان حیل الربا مباحثی طرح شده است که در واقع، از جهات مبنایی مطابقت زیادی با مفهوم تقلب نسبت به قانون در فرهنگ غرب دارد؛ بنابراین، ما در این مقاله بعد از بررسی مبنایی این دو مفهوم و مقایسه آن ها به بررسی نظر مختار با تکیه بر مبانی حضرت امام خمینی(ره) در زمینه حیل شرعیه می پردازیم و در نهایت، به مواردی از مواد قانونی مربوط به بحث حیل و تقلب در حقوق ایران می پردازیم. به نظر می رسد از منظر مبنایی حیل شرعیه و تقلب نسبت به قانون نه در فقه اسلامی و نه در حقوق موضوعه قابل پذیرش نیست.
    کلیدواژگان: حیل شرعی، تقلب نسبت به قانون، حقوق خصوصی
|
  • Pages 5-29
    The Shi’ite political jurisprudence has a background as long as the Shi’ite’s history and except for the period of the Holy Prophet’s, Imam Ali’s and Imam Mojtaba’s governance (p.b.u.t), until the victory of the Iran’s Islamic revolution, there has been no situation to have that implemented and developed till Imam Khomeini succeeded to realize it and therefore the political jurisprudence of Shi’ite was put into practice. Imam Khomeini, in addition to realization of Political Jurisprudence in some spheres, has also developed and expanded the Political Jurisprudence. The social and governmental views about the Jurisprudence, respecting the requirements of time and place in Jurisprudence, respecting the government’s interest, etc. are the instruments of Imam in Jurisprudence. This article, together with explaining the legislative powers of the state, thrives to clarify the role of expediency and governmental mandates in relation to the primary and secondary ordinances from the viewpoint of Imam Khomeini and other prevalent comments. It also clarifies the function of Iran’s parliament as the state legislature in relation to legislative powers of Iran’s Supreme Leader (Vali-Faqih). Meanwhile, the expanded spheres of political Jurisprudence by Imam Khomeini will also be explained.
    Keywords: Political Jurisprudence, Islamic state, Legislation, Governmental mandate, The government's interest
  • Pages 31-61
    Due to the growing need of manufacturing, industrial &. .. plants for financing their projects, and the inability of banks to do this, there is an urgent need to design new financial instruments. Taking this into account, we can mention murabaha contract, by which the seller announces to the customer the final price of goods, including purchase price, transportation costs, maintenance costs and other information, and then by adding some amount of profit, they sell them to him. Murabaha contract can be concluded in cash or on credit, and usually the latter is more because of interest rate. Based on this contract, murabaha securities are designed which like any other legal and economic actions have their own nature and rules. Among the issues related to nature of securities are their characteristics as well as their transference. This research has a legal approach, but the basics of jurisprudence and financial management are taken into consideration according to needs. The research method was theoretical - practical with a descriptive - analytical view together with library inquiry.
    Keywords: murabaha contracts, murabaha Securities, asset, financing, founder, interface institution
  • Pages 63-90
    Mu’atat marriage is a marriage contract without the special wording in which a certain action proves the marriage takes place, while adultery is an intercourse without any contract. Mu’atat marriage means when some action which is conventionally considered as a sign of marriage serves as a base to establish the marriage. Although most Fuqaha consider the special wording only a means to a lawful marriage, they have regarded mu’atat marriage as invalid. They sometimes believe that it amounts to adultery and sometimes refer to the general consensus in this respect. However, it seems that the major reason is the lack of a publicly-accepted action which stipulates the marriage, and the consensus and caution which have caused most Fuqaha to consider the wording so crucial to marriage is just because of the fact that the explicit wording clearly indicates the will to do an action. The present study has examined and analyzed the relevant reasoning and thereby has concluded that mu’atat marriage matches the rules and differs from adultery. The principles of a lawful marriage also confirm it. Nevertheless, it needs conventionally-acceptable evidence. Conventionally, the marriage ceremony greatly contributes to the authority of the society and family and discriminates a lawful marriage from an unlawful one.
    Keywords: muatat marriage, adultery, verbal contract, contract in act, custom
  • Pages 91-120
    The principle of the “common heritage of mankind” is one of the results of the codification and the gradual development of the international law by the organs of the United Nations in order to implement the principles of justice and equality, the solidarity between the nations and the new international economic order. During the later decades, a powerful movement is formed by support of the majority of actors of the international community, in particular the developing states, willing to enlarge the domain of the principle of the “common heritage of mankind” to human genome. The insistence of the developing states on this question was for the implementation of one part of their claims and expectations to modify the international economic and political relations and the application of the principle of “compensatory inequality”. Meanwhile, if the implementation of this principle has been considered in the regions such as the seabed out of the sphere of national competence, outer space and a vast expanse of the Antarctic, when it comes to issues such as human rights, climate change, biological diversity and the environment, it is preferable to use the concept of “common concern of mankind”.Because here the most important thing is the protection of common interests and not the equitable distribution of the common resources profits. The concept of the “common concern of mankind” about the aforementioned questions attracted the attention of the international community with the necessity to take certain common measures, even if it is situated out of the sphere of national jurisdiction. This article tries to study the common characteristics of these two concepts and their differences.
    Keywords: common concerns of mankind, public profits, common management
  • Pages 121-150
    Literary and artistic property is the right of the author to his/her mental creatorships. In French legal system the genuine literary and aritsitic works are subject to protection solely due to their creation and manifestation, and not only is the form of manifestation unimportant but also no formality is required for protection of the work. Also, in some cases when the registration and deposit of a copy or copies of the work are under consideration, it has been regarded just for the burden of proof. However, in Iranian legal system besides the exterior manifestation of the literary and artistic work, the protection of such work respectively depends on some formalities such as its being first published in Iran or bearing some special signs. Also, with respect to computer softwares, the judicial protection of the work requires the achievement of technical confirmation. The attention to the jurisprudential basics of the subject especially the common sense and the generality of the provisions that require the protection of the properties and a consideration of undesirable effects of tying the protection to formalities point out the necessity of protection without formalities. However, the recognition of a role for the formalities in determination of burden of proof may be beneficial.
    Keywords: Literary, artistic property, Formalities, Registration, Deposit, Literary, artistic works
  • Pages 151-180
    Article 135 of the Penal Code ratified in 1370 defines pimping as "linking together two or more people for adultery or sodomy". Article 242 of the new Penal Code (ratified in 1392) has confirmed the following provisions of the previous article in different terms, but with little change in the content: "Pimping is bringing two or more persons to commit adultery or sodomy". Contents of the two articles indicate the agreement of well-known Imamie jurists or at least the most widely accepted of them. In contrast, a significant number of jurists have developed the meaning of pimping. They believe that the absolute concept of bringing together and making a relationship, whether it would be for adultery or sodomy or lesbianism are to be regarded as instances of pimping. The author has given a third quote by doing a review of this issue. He believes that pimping as a crime with its punishments mentioned in jus canonical, has only one sense that includes" making a relationship for fornication or adultery" and other items are different from that and are crimes which have been entrusted to the judge. It seems that the author's opinion of this theory is solitary. This paper defends the author's position by criticizing his rivals followed by the necessary supporting evidence.
    Keywords: pimping, adultery, sodomy, lesbianism, common jurist's opinion, uncommon jurist's opinion
  • Pages 181-212
    The necessity of law as an indispensable fact for the survival of society and regulation of social relations has been recognized by everyone. Hence, regardless of their thoughts and special opinions concerning the origin, basis and purpose of laws and social systems, most scholars and authorities have unanimously agreed that existence of laws and social systems is essential for preserving individual and social interests and resources. However, clever people usually breach the law by making use of seemingly legal ways. In addition, in Islamic Jurisprudence (or the so-called Fegh), discussions under the name of usury trickeries (or Riba) have been suggested that are basically in good compliance with the concept of fraud in the Western Culture. Thus this paper, by considering these two concepts and comparing them with each other basically, examines the authorized opinion by relying on the late Imam Khomeyni’s fundamental principles in the field of frauds in Sharia and finally, it looks into articles of Iranian law about frauds and trickeries. Fundamentally speaking, it appears that frauds in Sharia and the law are neither acceptable in Islamic Jurisprudence nor in the statute law.
    Keywords: Fraud in Sharia, Fraud in the Law, Private Law